Geef uw waarnemingen door

Na de al best bekende nationale tellingen van vogels, vlinders en bijen, is het nu de beurt aan iets minder bekende tuingasten: vleermuizen. In Nederland komen 18 vleermuissoorten voor. Een aantal vleermuissoorten bewonen oude gebouwen en komen hierdoor vaak voor in de buurt van huizen en jagen daarnaast ook volop in de bebouwde omgeving.

Door mee te doen met de Nationale Tuinvleermuistelling draagt u bij aan een beter beeld van waar welke vleermuizen in tuinen voorkomen en maakt u zelf ook kennis met deze mysterieuze en nuttige dieren. Geef uw waarnemingen door in het weekend van 25 en 26 mei 2019!

Meedoen met de Vleermuistuintelling

Om vleermuizen te zien kunt u het beste vanaf zonsondergang een uurtje in uw tuin gaan zitten. Dat is op 25 en 26 mei vanaf ongeveer 21:40 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien zoekt u een plekje van waaruit u vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken. Als u dan vleermuizen ziet kunt u op https://www.tuintelling.nl/ doorgeven hoeveel vleermuizen u in of boven uw tuin hebt zien vliegen en welke soort u denkt dat het is.

Zoekkaart

Hoe weet u nou met welke soort u te maken hebt, als u ’s zomers in de avond naar de hemel kijkt en er zo’n fladderaar voorbij vliegt? Deze zoekkaart kan u daarbij op weg helpen. In de zoekkaart wordt toegelicht welke vleermuizen er het meest voorkomen in Nederland en hoe u deze makkelijk kunt herkennen. Succes!

Vanaf vandaag is bij Tritium officieel het vleermuisseizoen begonnen: Bevat een te slopen of renoveren gebouw veel spouwmuren, kieren of gaten? Dan kan nader onderzoek naar een mogelijke verblijfplaats van vleermuizen noodzakelijk zijn. Vleermuizen trekken rond tussen meerdere verblijven, waaronder een zomer- en winterverblijf en een kraamkamer. Vleermuis onderzoek vindt plaats door observatie, bij zonsondergang om het uitvliegen (foerageren) te observeren en tegen 5.00 uur ’s ochtends als de kolonie de verblijfplaats weer invliegt.

Aanvullend flora en fauna onderzoek