Met de komst van de lente nadert ook de start van het vleermuisseizoen op 15 mei. Een belangrijke periode voor onze ecologen – en voor onze klanten – om te onderzoeken of vleermuizen aanwezig zijn in te onderzoeken panden. Onlangs hebben onze flexwerkers, die ons team tijdens deze drukke maanden ondersteunen, een uitgebreide briefing gekregen over wat het vleermuisonderzoek inhoudt.
Kennisoverdracht en voorbereiding
De start van het seizoen werd ingeluid met een openingspresentatie van onze coördinator ecologie, die inging op de taken en planning voor de komende maanden. Onze kwaliteitscoördinator besprak aspecten van het werk, zoals urenregistratie en veiligheidsmaatregelen. De nadruk lag hierbij op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).
Vleermuissoorten en gewoonten
Flexwerkers kregen ook een grondige training over de verschillende vleermuissoorten in Nederland. Ze leerden over de broedgewoonten en foerageeractiviteiten van deze nachtdieren, en hoe ze te identificeren zijn met behulp van onze batdetector. Dit apparaat is cruciaal, omdat het de ultrasone geluiden die vleermuizen produceren omzet in hoorbaar geluid. Na de theorie kregen onze flexwerkers direct de kans om praktijkervaring op te doen door bij zonsondergang op zoek te gaan naar vleermuizen in Nuenen.
Het belang van vleermuisonderzoek
Alle vleermuissoorten in Nederland zijn streng beschermd onder de Omgevingswet en de Europese Habitatrichtlijn. Deze wetten zorgen ervoor dat hun verblijfplaatsen niet worden vernietigd of beschadigd. Met ons team hebben we een belangrijke rol in het waarborgen van deze bescherming door middel van vroegtijdig ecologisch onderzoek. Dit onderzoek helpt om de aanwezigheid van vleermuizen in een gebied vast te stellen voordat er ontwikkelingsplannen worden uitgevoerd.
Aanpak en methodologie
Ons ecologisch onderzoek begint met een Quickscan van flora en fauna om te bepalen of vleermuizen te verwachten zijn in een gebied. Indien nodig volgt er aanvullend vleermuisonderzoek, dat uitgevoerd wordt tijdens specifieke tijden zoals bij zonsondergang en zonsopgang, om het uitvliegen en terugkeren van de kolonies te observeren.
Dit aanvullende onderzoek is van groot belang in mei/juni en augustus/september, wanneer vleermuizen het meest actief zijn. Met de gegevens die tijdens deze periodes verzameld worden, beoordelen we de impact van geplande ontwikkelingen op de vleermuispopulaties en hun leefomgeving.
Onze ecologen zijn staan klaar voor alle onderzoeken die op de omvangrijke planning staan. Wil je nou ook onderzoek laten doen naar vleermuizen, of gierzwaluwen? Of gewoon meer informatie? Neem dan contact met ons op.