Tips over goed asbest inventariseren
Asbestexpert Arno Smits over het 4-ogen principe en de dubbele check.
Goed asbest inventariseren is belangrijk voor een vlotte verwijdering van asbest. Blijken er tijdens een sanering, renovatie of sloop asbesthoudende materialen aanwezig te zijn die niet worden genoemd in het inventarisatierapport? Dan loopt een sanering vaak ongewild vertraging op en dat brengt wellicht weer extra kosten met zich mee.
Er ligt dus best een druk op de schouders van de Deskundig Inventariseerder Asbest die geen stukje asbest mag missen. En dat terwijl asbest in meer dan 3.500 materialen is toegepast!
Arno Smits, teamleider asbest van Milieuadviesbureau Tritium Advies legt uit wat er komt kijken bij goed asbest inventariseren:
4-ogen principe
Belangrijk bij een asbestinventarisatie is letterlijk alles zien. Je mag tijdens het inventariseren van asbest geen stukje overslaan. Mis je een asbesthoudende bron en wordt deze tijdens de sanering/ renovatie of sloop ontdekt, dan wordt je dat als inventariseerder zwaar aangerekend.
Daarom werken we bij Tritium Advies, zeker bij grotere projecten, met z’n tweeën. We controleren alles samen en lopen dan bijvoorbeeld in tegenovergestelde richting, of een keertje andersom, van boven naar beneden en van beneden naar boven. Zo beperken we het missen van een bron tot een minimum.
Voortraject asbest inventariseren
Tijdens een asbestinventarisatie draait het vooral om het veldwerk, grondige deskresearch levert echter een belangrijke basis voor een gedegen veldonderzoek. We besteden bij Tritium Advies dan ook voldoende aandacht aan het voortraject. Dat betekent dat we alles netjes melden in het LAVS (Landelijks Asbest Volgsysteem). We vragen alle relevante stukken en tekeningen op en gaan na of er al eens eerder is geïnventariseerd. Kortom, we beginnen goed voorbereid wanneer we gaan asbest inventariseren.
Extra controle op het rapport
Tijdens asbest inventariseren noteert de betreffende DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest) alle bijzonderheden in de veldwerkgegevens. Bij Tritium Advies werkt een andere collega vervolgens het rapport uit. Dit dwingt de inventariseerder in het veld om heel volledig te werken en zorgt tegelijkertijd voor een extra check. Zo houden we elkaar scherp. Is het rapport af? Dan volgt nog eenmaal een eindcontrole op de inhoud/ volledigheid en dan pas gaat het inventarisatierapport naar de klant. Lees hier meer over kosten asbestinventarisatie!
Klankborden met collega’s
Er zijn meer dan 3.500 verschillende soorten toepassingen van asbest. Dat golfplaten en dakbeschot voor een deel uit asbest bestaan, weten de meeste mensen wel, maar bijvoorbeeld ook kit en stopverf kunnen asbest bevatten. Niemand is alle toepassingen al eens tegengekomen, daarom wisselen we bij Tritium Advies onderling dagelijks kennis en ervaringen uit. Hierdoor hebben wij een zeer hoge materiaalkennis.
Daarnaast houden we maandelijks DIA-overleg en dan zitten we allemaal in één grote ruimte, hierdoor horen we veel van elkaar. Komt er iemand terug van een opdracht of heeft hij een specifieke toepassing ontdekt, dan praten we daarover. De cultuur van kennis uitwisselen leeft bij Tritium Advies heel sterk, ook onder de meest ervaren inventariseerders.
Het hoe, wat en waarom van asbest
Om goed te kunnen inventariseren op de mogelijke aanwezigheid van asbest in een gebouw, heb je wat bouwkundige kennis nodig én moet je de eigenschappen van asbest goed kennen. Zo kun je je een goede voorstelling maken van de plaatsen waar asbest kan zijn toegepast.
Asbest heeft onder andere de eigenschappen dat het isolerend, slijtvast en vocht- en warmtewerend werkt. Ook is het bestand tegen logen en zuren. Daarom kom je asbest bijvoorbeeld vaak tegen bij cv-installaties of in cv-ketels zelf, maar ook in kitten en stopverf. Bij de eigenschappen van ieder materiaal bedenk je; is het logisch dat hier asbest is gebruikt?
Met die optiek duik je een gebouw in en strip je het visueel. Je moet een gevoel krijgen bij een gebouw; van welk jaar is het, wat is er gebeurd? Is het pand van voor 1930? Dan weet je dat er in de basis geen asbest toegepast is (asbest werd toen nog niet gebruikt in de bouw). Maar er kan in de loop der jaren wel verbouwd zijn. Als we kijken naar alle panden van voor 1994, dan bevat zo’n 70% nog asbest.
Bij twijfel altijd een monster afnemen
Bij twijfel over de mogelijke aanwezigheid van asbest, nemen we altijd een monster. Onze opdrachtgevers hebben dit ook liever, het is namelijk echt een probleem wanneer de saneerder- aannemer of sloper op mogelijk asbest stuit. Heeft deze een vermoeden van asbest, dan worden de saneringswerkzaamheden per direct stilgelegd. De kosten die dat met zich meebrengt, wegen niet op tegen een monster meer. Daarom kiezen we bij Tritium Advies voor grondig en goed. Ons oog voor detail en dus voor kwaliteit zorgt ervoor dat we als asbestspecialist blijven groeien.