...

Advies brand bij zonnepanelen »

Mogelijk grote gevolgen brand bij zonnepanelen

De hoeveelheid oppervlak aan zonnepanelen op de Nederlandse daken neemt gestaag toe. Met het oog op duurzaamheid zijn we bij Tritium Advies natuurlijk blij dit te zien. Wat echter tot nu toe onderbelicht en enigszins onbekend is gebleven, is wat de gevolgen zijn van een brand waarbij zonnepanelen verbranden en hoe dit goed in kaart te brengen.

Duidelijk is dat brandende zonnepanelen en de giftige deeltjes die daarbij vrijkomen een groot risico vormen voor de volksgezondheid, het milieu. Daarnaast heeft het uiteraard grote gevolgen voor bruikbaarheid van (gemeentelijke) grond en ander terreinen in de omgeving van een brand op langere termijn.

Adviesrapport brand bij zonnepanelen

Vanuit Tritium Advies bieden we – vanuit onze ervaring met asbestonderzoek – helder advies in het geval er een brand heeft plaatsgevonden waar zonnepanelen bij zijn verbrand. We brengen, doormiddel van een visuele inventarisatie op locatie, de verspreiding van de schadelijke deeltjes van zonnepanelen in kaart.

Onze bevindingen werken we zeer snel uit tot een helder adviesrapport. Dit rapport is vervolgens voor u direct bruikbaar om de door u ingeschakelde partij(en) verantwoordelijk voor de verwijdering van de zonnepanelendeeltjes te instrueren. Bij ons zijn de lijnen kort en schakelen we direct met onze klanten, dus heeft u zo snel mogelijk een gedegen rapport in handen. Zo voorkomt u grotere gevolgen door verdere verspreiding door weersinvloeden als wind en regen.

Na de schoonmaak van het aangedane gebied staan wij ook paraat om een eindcontrole uit te voeren zodat u zeker weet dat het gebied weer veilig is voor gebruik.

Waarom is deze inventarisatie zo belangrijk?

Bij een brand waarbij zonnepanelen verbranden, verspreiden giftige restanten en glasschilfers van zonnepanelen zich in de wijde omtrek. Dit is vergelijkbaar met een asbestbrand. De deeltjes zijn zeer licht en worden makkelijk meegenomen in de warme rookwolken. Wanneer ze zijn neergedaald brokkelen de stukjes af en kunnen makkelijk worden verspreid door mens, dier, wind en regen. Hierdoor wordt het aangedane gebied snel groter, net als de gevolgen.

De belangrijkste redenen waarom u zo snel mogelijk een goede inventarisatie moet doen zijn:

  1. Snelle kennis over mogelijke gevolgen volksgezondheid en milieu binnen de omgeving van de brand;
  2. Voorkomen van (onnodige) verdere verspreiding door snel te kunnen handelen;
  3. Zorgdragen voor veiligheid van weilanden waar grazers rondlopen. Zij kunnen de glasdeeltjes binnenkrijgen met alle gevolgen van dien.

Meer weten over onderzoek bij brand bij zonnepanelen?

Mede doordat brand bij zonnepanelen veel gelijkenissen heeft met brand bij asbest, weten we bij Tritium Advies precies hoe te handelen en adviseren. Onze specialisten staan voor u klaar. Neem via de aanvraagknop rechts, of via onze contactpagina, contact met ons op.

Contact

Stein Coenen projectleider asbest

Stein Coenen

Projectleider Asbest

Offerte aanvragen

Vraag nu aan