‘Gebruik van chroom-6 was dagelijkse praktijk’
Van veel viaducten en bruggen in West- Brabant is niet bekend of de giftige stof Chroom-6 is gebruikt. Uit onderzoek van BN DeStem blijkt dat veel gemeentes ook niet van plan zijn dit in kaart te brengen.
Wat is Chroom-6?
Chroom-6 wordt als element in verschillende industrieën gebruikt omdat het verbindingen aan kan gaan met chemische stoffen. Verf met chroom-6 werd decennialang gebruikt als wondermiddel tegen roest. Maar het stofje – dat vrijkomt als je de verf schuurt of bewerkt – blijkt kankerverwekkend en is daarom sinds 2017 grotendeels verboden. Vorig jaar ontdekte Rijkswaterstaat op enkele oudere bruggen verf met chroom- 6. De wegbeheerder neemt nu alle zesduizend bouwwerken in Nederland onder de loep. Rijkswaterstaat verwacht de stof op een ‘behoorlijk aantal objecten’ aan te treffen.
Zolang er geen werk wordt verricht aan een brug met chroom-6 levert het geen gevaar op. Maar bij schuren, lassen of slijpen kan er stof vrijkomen die schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Gemeentes hebben een verantwoordelijkheid richting hun burgers én werknemers die voldoende beschermt moeten worden bij werkzaamheden aan zo’n brug, aldus Arjan Mol, hoogleraar Corrosietechnologie bij de TU delft.
Meer weten?
Er is steeds meer bekend over Chroom-6 en ook zijn er de afgelopen tijd op het gebied van wet- en regelgeving veel ontwikkelingen geweest. Zo zijn recent de grenswaarden voor werkzaamheden verder verlaagd. Goede metingen zijn van belang om passende maatregelen te kunnen nemen. Onze specialisten kunnen u, op basis van analyses in een geaccrediteerde laboratorium, concreet advies geven. Hiermee voldoet u altijd aan de laatste wet- en regelgeving. Neem voor een Chroom-6 onderzoek contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag verder.