...

Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit »

Omgevingsvergunning aanvraag

Bent u bezig met een ruimtelijke ontwikkeling en heeft u een Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit nodig? Dan is de kans groot dat ecologisch onderzoek onderdeel uitmaakt van de aanvraag. Bij Tritium Advies helpen wij u snel en deskundig verder. Onze ervaren ecologen voeren het benodigde flora- en faunaonderzoek uit en zorgen voor een helder ecologisch rapport dat voldoet aan de eisen van de Omgevingswet.

Wanneer is ecologisch onderzoek verplicht?

Bij vrijwel iedere ontwikkeling – denk aan woningbouw, uitbreiding van een bedrijfspand, het aanleggen van infrastructuur of het slopen van bestaande bebouwing– kunnen beschermde planten- of diersoorten een rol spelen. Om schade (beschadiging, verstoring of vernieling) te voorkomen stelt de overheid ecologisch onderzoek verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Zonder dit vereiste onderzoek loopt u risico op vertraging of stillegging van uw project. Dat voorkomt u eenvoudig door tijdig een ecologische quickscan uit te laten voeren. Uit deze Quickscan kan naar voren komen dat aanvullend onderzoek naar aanwezigheid van beschermde soorten op de planlocatie plaats zal moeten vinden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Tritium Advies ondersteunt u in alle fasen van ecologisch onderzoek, met als doel: een vlotte en goed onderbouwde aanvraag van de omgevingsvergunning.

Onze ecologen verzorgen onder andere:

  • Ecologische quickscan – een verkennend onderzoek naar potentieel voorkomen van beschermde soorten op uw locatie;
  • Aanvullend soortgericht onderzoek – indien nodig, gericht op onder andere broedvogels, vleermuizen, amfibieën, reptielen, grondgebonden zoogdieren, flora of ongewervelden;
  • Ecologisch rapport voor een vergunningsaanvraag (activiteitenplan) – helder, juridisch sterk en afgestemd op de eisen van het bevoegd gezag;
  • Een ecologisch werkprotocol dat verplicht is bij de uitvoering van ruimtelijke ingrepen in of nabij natuurwaarden;
  • Het ecologisch begeleiden van werkzaamheden;
  • Het opstellen van een rapport Natuurnetwerk Nederland ‘Nee, Tenzij toets’, en
  • Het opstellen van een rapport Natura 2000 ecologische voortoets stikstof.

Activiteitenplan als onderdeel van de aanvraag

Bij negatieve effecten op beschermde soorten is een activiteitenplan vereist. Hierin beschrijven wij welke activiteiten u gaat uitvoeren, welke effecten deze mogelijk hebben op de aanwezige beschermde flora en fauna, en welke maatregelen u dient te nemen om deze effecten te beperken of voorkomen. Het activiteitenplan vormt daarmee een cruciaal onderdeel van de vergunningsaanvraag. Onze adviseurs zorgen ervoor dat het plan helder, realistisch én toetsbaar is – precies wat het bevoegd gezag nodig heeft voor een snelle beoordeling van de vergunningsaanvraag.

Tijdelijke en permanente mitigatie

Worden beschermde soorten (mogelijk) beïnvloed door uw ontwikkeling? Dan is het nemen van mitigatiemaatregelen verplicht. Dit kan tijdelijk of permanent zijn:

  • Tijdelijke mitigatie: Denk aan het plaatsen van schermen om verstoring te voorkomen, het uitstellen van werkzaamheden tot na het broedseizoen, of het ophangen van (tijdelijke) vleermuiskasten en nestkasten voor vogels.
  • Permanente mitigatie: Bijvoorbeeld het inrichten van alternatieve leefgebieden of het integreren van nestkasten, vleermuiskasten (uitwendig of inbouwkasten)of faunapassages in het ontwerp.

Onze ecologen adviseren niet alleen over de juiste maatregelen, maar helpen ook met de praktische uitvoer en communicatie richting bevoegd gezag.

Slim plannen is kosten besparen

Veel ecologische onderzoeken zijn seizoensgebonden. Door tijdig te starten met de quickscan, kunnen we mogelijk noodzakelijk aanvullend onderzoek in het juiste seizoen uitvoeren. Zo voorkomt u vertraging en lopen quickscan, vervolgonderzoek en vergunningsaanvraag naadloos in elkaar over.

Ecologisch maatwerk

Geen enkele ontwikkeling is hetzelfde. Dat vraagt om maatwerk in onderzoek én advies. Onze ecologen hebben jarenlange ervaring en kennen de lokale situatie in vooral Zuid-Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) goed. We combineren expertise, praktische inzetbaarheid en heldere communicatie – zodat u weet waar u aan toe bent en snel verder kunt met uw plan.

Heeft u een ecologisch onderzoek nodig voor uw omgevingsvergunning? Bel ons via 088 440 2900 of neem online contact op. Wij helpen u snel verder. Wilt u direct inzicht in de kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan – u ontvangt spoedig een helder voorstel, afgestemd op uw situatie.

Contact

Willem van de Ven - ecoloog

Willem van de Ven

Coördinator Ecologie

Online offerte opvragen

Vraag nu aan