Meer dan 40.000 bijen geteld tijdens Nederland zoemt

In heel Nederland zijn in het weekend van 21 en 22 april, door meer dan 3000 mensen, 44.701 bijen geteld. De meest gespotte bij is de honingbij. Op de tweede plaats komt de rosse metselbij en op de derde plaats de aardhommel.

Bedreigd

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar ze zich ophouden.

De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, zegt Nederland Zoemt.

Ook Tritium heeft meegedaan

Eén collega heeft bij toeval meerdere exemplaren van de rosse metselbij ontdekt. In gaten onder haar buitentafel waren eitjes gelegd, deze gaten waren vervolgens weer netjes dichtgemetseld met modder. ‘Mooi om te zien en uiteraard ook een waardevolle waarneming’, aldus junior ecoloog Anne Paulusse!

Ook volgend jaar zoemt Tritium weer mee! U ook? Inschrijven voor de Nationale Bijentelling 2019 kan via de website van Nederland Zoemt!

Nationale Bijentelling - rosse metselbij