Uit recent onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is geconcludeerd dat prefab woningen uit de fabriek (industrieel bouwen) geen directe oplossing kunnen bieden voor de aanhoudende wooncrisis. De omstandigheden zijn daarvoor (nog) niet toereikend.

Hoewel prefab onderdelen in de woningbouw minder stikstofuitstoot veroorzaken dan traditionele bouwmethoden, heeft het EIB vastgesteld dat maatregelen zoals woningsplitsing, flex-woningen en kant-en-klare woningen te beperkt impact kunnen hebben op de nu overgereguleerde woningmarkt met een groot tekort aan woningen. O.a. opstartkosten, de beperkte bouwhoogte en de huidige regelgeving beperken de kansen. Dat terwijl het vaak duurzamere en efficiëntere manieren van bouwen zijn, waarover je onderaan het artikel meer leest.

Slechts aan 15% van de vraag te voldoen

Volgens het EIB-onderzoek kan slechts 15% van de jaarlijkse vraag naar 100.000 woningen worden ingevuld met fabriekswoningen, terwijl de verwachting van de minister op 50% lag. Het rapport benadrukt dat prefab bouwen vooral moeilijk te realiseren is bij kleinere projecten en bij flats met meer dan vijf verdiepingen. Hierdoor blijkt dat slechts in 15% van de nieuwbouwprojecten voordelen te behalen zijn met prefab bouwen ten opzichte van traditionele bouwmethoden.

Hoge opstartkosten en regelgeving liggen in de weg

Industrieel bouwen, waarbij onderdelen van woningen in een fabriek worden vervaardigd, kan arbeidskosten verlagen en de bouwtijd verkorten. Het vermindert ontwerpkosten door gebruik te maken van vooraf uitgewerkte ontwerpopties en leiden tot een reductie in arbeidskosten door geautomatiseerde processen. Echter, industrieel bouwen vereist aanzienlijke initiële investeringen in machines en geconditioneerde fabriekshallen, waardoor hogere kapitaalkosten ontstaan.

Bovendien is het niet geschikt voor alle typen projecten en voldoet het niet altijd aan specifieke ontwerp- en kwaliteitseisen. Daarom blijven andere maatregelen en oplossingen nodig om de wooncrisis aan te pakken en het tekort aan woningen te verminderen.

Prefab initiatieven voor duurzamere bouw

Er zijn uiteraard voorbeelden van projecten waarbij prefab woningbouw een succes zijn gebleken en laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden liggen. Wanneer er samen met overheden slim op de regelgeving geacteerd wordt, kan het tot mooie, duurzame projecten leiden die bewoners en gemeente dichter bij elkaar brengen. Een goed voorbeeld hiervan is het Ecodorp in Boekel. Ook bedrijven zoals Ferlem uit Helmond zetten in op de veel duurzamere bouwmethode.

Lees hier meer over het Ecodorp in Boekel op Duurzaamheid.nl

Lees hier meer over het modulaire woonconcept van Ferlem

Bouwinstituut woning uit fabriek nauwelijks oplossing woonkrapte

Download en lees volledige rapport

Industrieel bouwen kan leiden tot snellere en goedkopere woningbouw. Arbeidskosten kunnen tot 35% worden bespaard, maar er zijn hogere kapitaalkosten voor de fabriekshal en machines. Er is geen besparing op grondkosten en de totale kostenbesparing bedraagt maximaal 8%. De bouwtijd kan met ongeveer een jaar worden verkort.

Echter, technische en financiële beperkingen beperken de toepasbaarheid van industrieel bouwen tot de helft van de nieuwbouwwoningen. Deze conclusies zijn te vinden in de studie ‘Industrieel bouwen en de bouwarbeidsmarkt’ van het EIB.

U kunt het rapport via deze link downloaden en lezen. Een aantal van de bevindingen in het rapport zijn ook samengevat op onderstaande infographic.

Bekijk de infographic (pdf)