Sinds 1 maart 2021 wordt onze asbestafdeling aangestuurd door Wilfred Bosman. In dit artikel stellen we trots onze nieuwe Teamleider Asbest aan u voor.

Hallo Wilfred, kun je jezelf in het kort voorstellen?

“Mijn naam is Wilfred Bosman en ik kom uit Ermelo. Ik ben inmiddels 21 jaar gelukkig getrouwd en heb 2 prachtige dochters. In totaal ben ik nu zo’n 30 jaar actief in de asbestsector. In die tijd heb ik op het gebied van asbest(inventarisatie) zo’n beetje alles gezien en meegemaakt. Van monumenten, woningen, kunstwerken, treinen, industriële bouwwerken, schepen tot aan booreilanden. Ik heb alles wel een keer mogen inventariseren!”

Kun je omschrijven hoe 30 jaar asbest ervaring eruitziet?

“Zo’n 30 jaar geleden ben ik in de asbestwereld gestart als laborant bij Daniel C. Griffith in Rotterdam. In deze rol was ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van laboratoriumanalyses en onderzoek.

Ik ben begonnen als meetkundig laborant in de regio Gelderland waar ik destijds woonachtig was. Uiteindelijk ben ik verhuist naar Rotterdam om daar o.a. leiding te geven aan het asbestteam van Daniel C. Griffith. Na vijf jaar bij Daniel C. Griffith te hebben gewerkt ben ik mij meer gaan interesseren voor arbeidshygiëne en blootstellingonderzoeken. Werkervaring hierin heb ik o.a. opgedaan bij Ascor Analyse (tegenwoordig RPS). In mijn rol als milieukundig laborant en kwaliteitsfunctionaris heb ik destijds op alle luchtmacht locaties in Nederland, Chroom-6 onderzoeken uitgevoerd en aansluitend alle daaruit voortkomende schoonmaakacties gecoördineerd/begeleid. Via BME Asbestconsult in Vianen ben ik eind 1999 toch weer terug in de asbestwereld terecht gekomen. BME was destijds het toonaangevende asbestadviesbureau in Nederland. Tijdens mijn periode bij BME heb ik mooie cursussen mogen geven, ben ik examinator geweest bij de verschillende asbestexamens en heb ik ook diverse (inter)nationale asbestprojecten mogen begeleiden. Zo hebben we ooit alle Nederlandse Ambassades in het buitenland mogen inventariseren op asbest.

Na een periode van bijna 15 jaar BME  heb ik de overstap gemaakt naar Arcadis, waar ik mede het Asbest Centrum Arcadis heb mogen oprichten. Gedurende deze tijd was ik letterlijk de asbestspil (vraagbaak) binnen Arcadis. Ook daar heb ik als asbestspecialist mooie projecten mogen uitvoeren. In samenwerking met mijn Duitse collega’s zijn er bij alle vestigingen van PepsiCo wereldwijd, risico-inventarisaties (inclusief asbest) uitgevoerd. Hiervoor ben ik o.a. bijna 4 weken in Rusland geweest.

Na mijn periode bij Arcadis heb ik de overstap gemaakt naar AFRS Ingenieurs als Hoofd Asbestinventarisatie om daar vervolgens nog een jaartje BME als Senior Projectmanager aan vast te plakken. Ongeveer 6 maanden geleden werd ik benaderd om voor Tritium Advies te komen werken als Teamleider Asbest en hier zitten we dan!”

En hoe bevalt het bij Tritium Advies?

“Het bevalt ontzettend goed! Het voelt alsof ik opnieuw heb ontdekt hoe leuk werken binnen en met een team kan zijn. Ik heb een ontzettend leuk team in Rijkevoort waarbij de sfeer er erg goed bijhangt. Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen aan deze mensen en op mijn beurt weer van hen te kunnen leren.”

Wat ga jij je bij Tritium Asbest hard voor maken?

“Alles staat en valt wat mij betreft met het leveren van kwaliteit. In onze sector wordt op papier vaak veel waarde gehecht aan kwaliteit en deskundigheid (proces- en persoonscertificaten) maar de praktijk is helaas een stuk weerbarstiger. Ik vind het belangrijk om op een integere manier kwaliteit te kunnen leveren en op die manier meerwaarde te creëren voor onze klanten. Ik heb altijd geleerd het hoogste kennisniveau en dienstverlening na te streven (wetgeving, protocollen e.d.). Ik stop dan ook veel van mijn tijd in het bijhouden van de ontwikkelingen in de markt en heb regelmatig overleg met andere deskundigen uit de sector. Deze kennis wil ik in de toekomst nog beter etaleren en beschikbaar stellen aan onze opdrachtgevers.”

Wat wordt jouw bijdrage in het Management Team (MT) van Tritium?

“Ik probeer zeker mijn ervaring bij andere bedrijven mee te nemen in het managementteam van Tritium Advies. De goede dingen die ik in de afgelopen 30 jaar heb geleerd wil ik ook bij Tritium Advies implementeren. Ik ben analytisch onderlegd en goed met cijfertjes. Ik hoop hiermee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de gehele organisatie.”

Waar gaat volgens jou de markt van asbest inventariseren naar toe?

“Het inventariseren van asbest houdt natuurlijk een keer op. Op een dag zal dit werk klaar zijn. We zien nu al dat de dienst asbestinventarisatie aan het verschuiven is naar een bouwmaterialeninventarisatie. Opdrachtgevers hebben steeds vaker de behoefte om niet alleen het asbest in een gebouw te (laten) inventariseren maar vragen naar een complete inventarisatie van alle bouwmaterialen in een gebouw. Het inventariseren van asbest is eigenlijk hetzelfde als het inventariseren van andere materialen in een gebouw. Het geeft een overzicht van de aanwezige (gebouw)eenheden en van de bouwkundige en installatietechnische elementen. In onze wereld, waarin de circulaire economie steeds meer vorm krijgt, is dit zeer waardevol. In essentie is het uitvoeren van kwalitatief deskundige inventarisaties dus breder toepasbaar.”

Waarom moeten opdrachtgevers bij Tritium Asbest zijn?

“Tritium Asbest werkt met moderne, intelligente en tijdbesparende software tijdens het inventariseren van asbest. Hierdoor kunnen wij snel en secuur werken. Wij garanderen een vaste en korte uitvoeringstermijn. Zowel voor de standaardwerkzaamheden als voor meer ingrijpende werkzaamheden. Ook voor grote woningbouwcorporaties kunnen wij dankzij bijvoorbeeld de Asbestregisseur.nl de asbestregie voeren voor duizenden woningen. De kracht van Tritium is daarnaast de generalistische en integrale werkwijze over de verschillende afdelingen (ecologie, asbest, bodem, ruimtelijke ordening e.d.). Het oplossen van het ene probleem heeft effect op het andere. De werkwijze waarin onze adviseurs vraagstukken gezamenlijk oppakken is kenmerkend voor Tritium en zorgt ervoor dat klanten nog beter geholpen worden.”

Ook werken bij Tritium Asbest?

Wilfred is nog opzoek naar een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) voor in zijn team!

Wilfred Bosman - Teamleider asbest

Wilfred Bosman

Alles staat en valt wat mij betreft met het leveren van kwaliteit

Werken bij Tritium

Tritium Advies is een open no-nonsense organisatie met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mensen die affiniteit hebben met het bodem, water, lucht, geluid en bouwfysica, kwaliteit, arbo en milieu, ruimtelijke ordening of asbest.

Bekijk vacatures