Bij akoestiek wordt al snel gedacht aan muziekinstrumenten of aan de klank in een zaal, de zogenaamde zaalakoestiek. Akoestiek omvat echter alles van de productie van trillingen of geluid (akoestische golven) tot geluidwaarneming (psychoakoestiek) en de gehele overdracht hiertussen (reflectie, absorptie, isolatie, etc.).
Soms is geluid wenselijk, soms hinderlijk. In veel gevallen is hetzelfde geluid voor de ene persoon of situatie wenselijk en voor de andere hinderlijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld overlast door muziek vanuit een café of geluid van spelende kinderen. Zelfs geluid van verkeer heeft een positieve functie; we horen immers een auto aankomen!
Hoe oud zijn jouw oren?
Veel twintigers kennen vast wel dat gevoel dat wanneer je jarig bent, de dertig steeds meer binnen handbereik komt. En dat betekent: je begint je oud te voelen.
Op YouTube is er een mogelijkheid om te testen of je ook werkelijk op zoek moet gaan naar grijze haren. In een filmpje is een aantal keer een geluid te horen, maar het geluid met een hoogte van 17.000 HZ hoor je alleen als je 25 jaar of jonger bent. Hoor je niks, dan raadt je het al: je zit in een oudere levensfase.
Verschillende werknemers van Tritium Advies hebben ook even de test gedaan, en inderdaad we voelen ons nu wel een beetje oud!
Meer informatie over wat Tritium Advies op het gebied van geluid en bouwfysica kan doen vindt je hier!