Dilatatieadvies en schadeanalyse metselwerk »

Dilatatieadvies metselwerk

Een van de werkzaamheden van Tritium Advies is het uitbrengen van adviezen op het gebied van dilatatieadvies en metselwerken.

In metselwerken (zowel binnen- als buitenmetselwerken) worden spanningen opgewekt door onder meer de constructieve opbouw van bouwwerken, temperatuurwisselingen, en eigenschappen van de stenen en mortel. Deze spanningen kunnen scheuren of andere schade veroorzaken. Om dit te voorkomen, dienen op kritieke locaties dilatatievoegen te worden aangebracht. In de afgelopen jaren is dit meer en meer gebruikelijk geworden in de bouw.

Wat is dilatatieadvies?

Dilatatie verwijst naar een scheiding tussen bouwdelen om bepaalde werkingen op te kunnen vangen. De dilatatievoeg is een voeg die het uitzetten en krimpen van materialen (wanneer materialen gaan ‘werken’) opvangt en zo voorkomt dat materialen scheuren. De vorm en afmetingen van deze voeg zijn afhankelijk van de grootte en het soort belasting, de gewenste waterdichtheid en de maximale verticale en horizontale bewegingen van de voeg. Het is belangrijk dat dilatatievoegen op de juiste locaties worden aangebracht en dat er niet te weinig maar ook vooral niet teveel voegen worden aangebracht. Ook mag de constructieve opzet nooit in gevaar komen. Verder is het belangrijk om de dilatatievoegen zo onopvallend mogelijk in het ontwerp in te passen zodat er zo weinig mogelijk inbreuk op het ontwerp wordt gemaakt.

De kosten van een dilatatie advies zijn gering ten opzichte van de kosten van eventueel optredende schades die hiermee voorkomen kunnen worden.

Schadeanalyse metselwerken

Naast het bieden van preventief advies, heeft Tritium Advies alle nodige kennis en apparatuur in huis om eenmaal opgelopen schades in metselwerken en/of betonconstructies te analyseren en van reparatieadviezen te voorzien. Hierbij worden tevens de oorzaken onderzocht en waar mogelijk weggenomen om toekomstige (vervolg-)schades te voorkomen.

Meer weten over dilatatieadvies ?

Heeft u behoefte aan advies op het gebied van dilatatie of wilt u meer weten over schadeanalyse bij metselwerken? Neem dan gerust contact op met een van onze deskundigen. Wij helpen u graag verder. Ook kunt u direct een online offerte aanvragen.

Contact

Dilatatieadvies metselwerk

Rob van Lingen

Dilatatie adviseur

Online offerte aanvragen

Vraag nu aan!