...

Thermisch onderzoek »

Thermisch onderzoek

Visualiseren wat voor het oog niet zichtbaar is. Dat is mogelijk met behulp van infrarood fotografie. Op basis van temperatuurverschillen wordt een beeld gevormd van de thermische kwaliteit van een gevel- of dakconstructie. Ook kan lekkage aan verwarmingsleidingen in wanden en vloeren inzichtelijk worden gemaakt.

Op het gebied van de thermisch/hygrische aspecten (thermisch onderzoek)  kan Tritium Advies zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw adviseren. De kwaliteit van het binnenklimaat in gebouwen wordt in hoge mate bepaald door onder andere temperatuur en relatieve vochtigheid. Bij een slechte vochtregulatie kan er schimmelvorming ontstaan en kunnen constructies worden aangetast.

Thermisch onderzoek woningen (nieuwbouw)

Aan de hand van de (detail)tekeningen kan worden beoordeeld of wordt voldaan aan de gestelde eisen met betrekking tot wering van vocht van binnen overeenkomstig het bouwbesluit. Deze beoordeling kan worden ondersteund door koudebrugberekeningen (bepaling f-factor). Met een koudebrugberekening wordt het temperatuurverloop van een gecombineerd 2D of 3D detail onder winterse omstandigheden bepaald. Het risico van het ontstaan van oppervlaktecondensatie wordt hiermee in kaart gebracht.

Tevens kan aan de hand van (detail)tekeningen en materiaalgebruik het risico op inwendige condensatie worden bepaald. Deze beoordeling wordt ondersteund door dampspannings-berekeningen (zogenaamde glaser berekeningen). Door een dynamische glaser berekening wordt het vochtverloop in de constructie gedurende een periode van 4 jaar berekend. Middels de berekening wordt de eventuele noodzaak, locatie en kwaliteit van een dampremmende laag bepaald.

Thermisch onderzoek woningen (bestaande bouw)

Voor onderzoek in bestaande gebouwen, bijvoorbeeld in verband met vocht- en schimmelproblemen, zijn wij in het bezit van moderne meetapparatuur. Hiermee kunnen wij (oppervlakte-)temperatuur, relatieve vochtigheid en bouwvochtigheid (eventueel gedurende een langere periode) meten om vervolgens te kunnen adviseren op welke wijze de eventuele vocht- en schimmelproblemen kunnen worden voorkomen. Dit onderzoek kan ondersteund worden door gebouwthermografie.

Meer weten over thermisch onderzoek?

Heeft u een vraagstuk op het gebied van thermisch onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met ons team van experts op dit gebied. Of vraag direct een offerte aan.

Contact

Daan Jacobs

Projectleider GBEF

Online offerte aanvragen

Vraag nu aan!