Zoals we in een eerder artikel over wegverkeerslawaai benoemden, zijn gemeenten ervoor verantwoordelijk dat nieuwe bouwprojecten aan de instructieregels voldoen van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) van de Omgevingswet. Komt er een nieuwe weg, een uitbreiding van een winkelcentrum of wordt er een nieuwe wijk gebouwd? Dan moet er voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning verschillende onderzoeken naar geluid/lawaai worden gedaan én in veel gevallen is ook een onderzoek naar de geluidwering van gevels nodig. Over de geluidwering van gevels, dat valt onder de Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving), vertellen we graag meer. 

1. Wat verstaan we onder de geluidwering van gevels? 

Een geluidwering gevel berekening is een akoestisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar de opbouw van de gevel en, middels de geluidreductiewaarden van de afzonderlijke materialen, de geluidwering van de gevel in zijn geheel wordt bepaald.  De geluidwering van gevels verwijst naar het vermogen van de buitengevels van een gebouw om omgevingsgeluid te verminderen en/of te blokkeren zodat in de verblijfsruimte een acceptabel geluidbinnenniveau gewaarborgd is.  

 2. Aan welke wet- en regelgeving wordt dit getoetst?  

In de Omgevingswet zijn alle wetten en regels gebundeld voor de fysieke leefomgeving in Nederland. De regels die van toepassing zijn op de geluidwering van gevels zijn vermeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin wordt gewaarborgd dat iedere uitwendige scheidingsconstructie een geluidwering heeft dusdanig dat het binnengeluidniveau nooit hoger is dan 33 dB. Voor sommige (bouw)plannen geldt dat deze nog onder de oude wetgeving vallen, in dat geval is de van toepassing zijnde regelgeving te vinden in Bouwbesluit 2012. 

Geluidwering Gevels
Geluidwering onderzoek gevel

3. Wat zijn vaak uiteindelijke oplossingen die hieruit komen? 

Geluid wordt gedempt door massa en vering; een zwaardere muur en/of geluiddempende isolatie betekent dus betere (geluid- en thermische)isolatie. De oplossingen die daardoor vaak uit deze onderzoeken voortkomen, zijn onder andere akoestisch betere beglazing, specifieke ventilatievoorzieningen en verzwaarde wandopbouw. Ook materialen zoals minerale wol (door de open vezelstructuur) kunnen effectief zijn. Deze maatregelen helpen om de geluidisolatie te verbeteren. 

4. Wanneer is er onderzoek nodig en waarom is het belangrijk? 

Geluidwering van de gevels – en het onderzoek hiernaar – is van belang om een comfortabel en stil binnenklimaat te garanderen. In iedere verblijfsruimte mag het binnengeluidsniveau niet meer dan 33 dB zijn. Dit wordt bereikt door allereerst de geluidgevelbelasting te berekenen, bijvoorbeeld door een onderzoek naar wegverkeerslawaai. Vervolgens bepalen we met een geluidwering-gevel-berekening welke materialen en maatregelen nodig zijn om de vereiste geluidwering te realiseren zodat een acceptabel binnenniveau is gewaarborgd. Dit kan variëren van het type beglazing en kierdichting tot ventilatievoorzieningen. 

5. Wat zijn de stappen voorafgaand aan onderzoek? 

Voordat we een onderzoek starten, moeten de volgende stappen worden doorlopen: 

  • Een onderzoek naar wegverkeerslawaai, spoorweglawaai, industrielawaai en/of luchtvaartgeluid moet zijn uitgevoerd om het gezamenlijke geluid te bepalen; 
  • Eventuele aanvullende maatregelen die kunnen volgen uit voorgaand onderzoek, zoals het creëren van een geluidluwe gevel, moeten eerst worden uitgewerkt; 
  • Definitieve tekeningen moeten beschikbaar zijn; 
  • De voorkeur voor materialen, zoals type kozijnen, dubbel of triple glas, natuurlijke of mechanische ventilatie en de gevelopbouw, moet worden aangegeven. 

6. Wat houdt ons geluidwering gevel onderzoek in? 

Zoals aangegeven is dit onderzoek een vervolg op het onderzoek wegverkeerslawaai. Uiteindelijk dient dit onderzoek aan te tonen dat “de karakteristieke geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie (die de scheiding vormt tussen een verblijfsgebied en de buitenlucht) niet kleiner is dan het verschil tussen de geluidbelasting en 33 dB”.  

Dit betekent kortgezegd dat we ervoor zorgen dat het binnengeluidsniveau acceptabel blijft, rekening houdend met de externe geluidbelasting. 

Zo nodig leveren we uiteraard advies voor de benodigde voorzieningen en de minimale geluidisolatie. Alternatieve voorzieningen zijn mogelijk, zolang de geluidisolatiewaarden minimaal gelijk zijn aan de waarden die in ons rapport worden vermeld. 

Weg door dorp en geluidswering

7. Wat leveren we na het onderzoek op? 

Ons onderzoek levert middels een rapportage de benodigde voorzieningen en minimale geluidisolatie. We leveren een gedetailleerd rapport en advies, geschikt voor het aanvragen van de omgevingsvergunning, om te waarborgen dat de geluidwering voldoet aan de gestelde eisen. 

8. Waarom zou je kiezen voor Tritium voor onderzoek naar geluidwering? 

Er zijn een behoorlijk aantal bedrijven die voor u onderzoek naar wegverkeerslawaai kunnen doen, maar een stuk minder die ook een onderzoek naar geluidwering van gevels kunnen uitvoeren. En dat terwijl het wel een vervolg is op het wegverkeerslawaai-onderzoek. Bij Tritium Advies bent u voor beide onderzoeken aan het juiste adres.  

Omdat wij alle bouwfysische disciplines in huis hebben, zullen wij altijd zaken als ventilatie, thermische isolatie en daglicht in de gaten houden bij uitvoering van een akoestisch onderzoek geluidwering gevels. Op die manier kunnen wij tijdig aangeven of eventuele voorzieningen die nodig zijn om een goed akoestisch binnenklimaat te garanderen, geen problemen veroorzaken bij andere bouwfysische zaken.  

Daarnaast kunt u bij ons terecht van BENG-berekeningen tot geluidmetingen en van brandveiligheid tot bodemonderzoek. Het voordeel? U hoeft maar met één partij te schakelen voor uw gehele project. Dit scheelt tijd, geld en zorgt voor duidelijkheid.   

Wat onze opdrachtgevers zeggen over onze service:  

  • Persoonlijk, betrokken en meedenkend  
  • Inhoudelijk sterke rapportages  
  • Duidelijke, heldere communicatie  

Dus op zoek naar een adviesbureau dat voor u klaarstaat bij onderzoek naar (weg)verkeerslawaai én verstand heeft van alle zaken binnen Ruimtelijke Ontwikkeling? Neem dan contact met ons op.