“Het is betrouwbaar, de kans op dataverlies minimaal én de opdrachtgever kan zelf, op ieder gewenst moment, realtime de grondwaterstanden inzien.”
Projectleider Coen Verbakel is enthousiast over het grondwatermonitoringssysteem dat Tritium Advies momenteel inzet voor het meten van de actuele grondwaterstand in plangebied Californië II. Dit grootse glastuinbouwproject in Grubbenvorst (ten noordwesten van Venlo) bevindt zich momenteel in een volgende ontwikkelfase, een gebied van 100 hectare wordt klaargemaakt voor verdere uitbreiding. Met het oog op de toekomstige bouw, meet Tritium voor ontwikkelaar Plan en Project momenteel in een gebied van 65 hectare de grondwaterstand, automatisch en op afstand. Coen legt uit waarom meten nog nooit zo efficiënt en eenvoudig is geweest.
Gemiddeld hoogste grondwaterstand
Coen: “Ons onderzoek bestaat uit het zes maanden lang meten van de grondwaterstand in het plangebied Californië II. Op basis van die gegevens kan de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) worden vastgesteld. Deze is van belang voor het bepalen van het toekomstige bouwpeil.”
Hoe werkt het?
Om de grondwaterstanden te kunnen meten, heeft Tritium in het plangebied een grondwatermeetnet met behulp van peilbuizen aangelegd. Vervolgens zijn hier dataloggers voorzien van SIM-kaart en druksensor in geplaatst. Coen: “De SIM-kaartjes sturen twee keer per dag waardes naar een centraal monitoringssysteem. Behalve wij zelf kan ook onze opdrachtgever deze waardes realtime inzien. Hiervoor wordt met een eigen code ingelogd op de online omgeving van het monitoringssysteem. De opdrachtgever heeft zo altijd direct zicht op alle recente meetgegevens.”
Meer data, minder arbeidsintensief
Nieuw is het grondwatermonitoren met behulp van dataloggers niet, al wordt er ook nog handmatig gemeten. Coen: “Het handmatig meten is veel arbeidsintensiever en daarmee logischerwijs duurder. Voorheen voerde ik daarom meestal één keer per week een meting uit, nu kan het aantal meetmomenten per dag op verzoek worden ingesteld. Voor Californië II meten we twee keer per dag, dat zijn veertien meetmomenten per week. Het resultaat: een zeer betrouwbaar onderzoek tegen relatief minder kosten. Bovendien was voorheen de kans op het verlies van meetgegevens veel groter, dan stond er iets niet goed ingesteld of waren gegevens niet uit te lezen. In het geval van een storing krijg ik nu meteen een melding vanuit de betreffende datalogger en verhelpen we het probleem direct. Zo voorkomen we dataverlies en loopt een onderzoek geen onnodige vertraging op.”
Meer weten over grondwatermonitoring op afstand?
Neem dan contact op met Coen of één van zijn collega-deskundigen van Tritium Advies en bel: 088-440 2900 of stuur een mail naar info@tritium.nl.