Wanneer is grond vervuild, hoe wordt deze weer gereinigd en waar wordt deze ‘schone’ grond vervolgens weer voor gebruikt? Op woensdag 15 maart hebben 32 studenten Milieukunde van de HAS Den Bosch onder begeleiding van drie bodemexperts van onderzoeks- en adviesbureau Tritium Advies een bezoek gebracht aan de reinigingsinstallatie van de Theo Pouw Groep in Weert.

Voor Tritium was het alweer de vierde keer dat we studenten van de HAS meenamen in de wereld van bodem, bouwstoffen en bagger.

Een goede bodem

De excursie gisterenochtend begon in de kantine van de Theo Pouw Groep te Weert waar de studenten ontvangen werden met een stuk echte Limburgse vlaai. Daarna volgde de aftrap door de teamleider Bodem van Tritium Advies, Marc Visschers. Vervolgens vertelde projectleider Nathan Verdijk van Tritium over zijn ervaringen met het vak ‘Bodem’. Binnen de HAS Den Bosch is er steeds meer aandacht voor dit vakgebied, het kan dan ook op een groeiende interesse bij studenten Milieukunde rekenen.

Een masterclass hergebruik

Projectleider Bouwstoffen Dirk Hermans gaf een korte masterclass over het Besluit bodemkwaliteit en de gevolgen van dit besluit voor het hergebruik van secundaire bouwstoffen zoals grond en baggerspecie. Dus hoe wordt grond die vrijkomt tijdens een bouwproject gekeurd, hoe gaat onderzoek naar de samenstelling van de grond in zijn werk en waar kan de partij grond vervolgens opnieuw voor gebruikt worden.

Door de installatie van Theo Pouw

Na de presentatie volgde er een rondleiding in de reinigingsinstallatie van de Theo Pouw Groep, dit familiebedrijf verwerkt jaarlijks zo’n 2,6 miljoen ton minerale afvalstoffen tot secundaire bouwstoffen. De grond wordt hier, afhankelijk van het type verontreiniging, op verschillende manieren gereinigd. De secundaire bouwstoffen die hier uit ontstaan, krijgen een tweede leven als grond die vaak gebruikt wordt bij de aanleg van infrastructurele werken zoals wegen of bruggen.

De praktijk inspireert
Als adviesbureau met een passie voor alles wat met bodem te maken heeft, verzorgt Tritium jaarlijks deze excursie voor de HAS in Den Bosch.
Dat de praktijk inspireert, bleek wel uit de enthousiaste reacties na afloop. Veel studenten gaven aan dat casussen vanuit de schoolbanken niet opwegen tegen dit soort dagen.

Ook een passie voor bodem?
Wil jij ook meer weten over leren en werken op het gebied van bodemadvies- en onderzoek?
Kijk dan hier voor meer informatie over de vacatures van Tritium Advies.

HAS op bodemexcursie