Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dat mensen in Nederland een teveel aan PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. Hoewel de hoeveelheid PFAS lager is dan eerder berekend, blijft het nog steeds hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde.

Wanneer mensen gedurende lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de vastgestelde grenswaarde, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid en de gevoeligheid voor infecties vergroten. Het daadwerkelijk ziek worden hangt echter af van verschillende factoren, zoals leefstijl.

Voedsel de belangrijkste bron is van PFAS-blootstelling

Het onderzoek toont aan dat in Nederland voedsel de belangrijkste bron is van PFAS-blootstelling, met meer dan drie keer zoveel PFAS via voedsel dan via drinkwater. Vooral vis draagt bij aan de blootstelling, omdat het vaak grote hoeveelheden PFAS bevat. Andere voedingsmiddelen waar PFAS in voorkomt zijn onder andere koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten. De hoeveelheid PFAS in drinkwater varieert afhankelijk van het type water. Drinkwater gemaakt van oppervlaktewater bevat meer PFAS dan drinkwater uit grondwater.

Om de inname van PFAS te beperken, is het algemene advies om gevarieerd te eten en niet te vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS te consumeren.

Wat is PFAS?

PFAS zijn synthetische chemicaliën die niet van nature voorkomen in het milieu. Ze worden aangetroffen in verschillende producten, zoals anti-aanbaklagen en verpakkingsmaterialen voor voedsel. Tijdens het productieproces en het gebruik van producten kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terechtkomen en zo in ons voedsel en drinkwater belanden. De meeste PFAS breken niet af en blijven langdurig aanwezig in het milieu.

PFAS-onderzoeksprogramma

Dit onderzoek maakt deel uit van een meerjarig PFAS-onderzoeksprogramma dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het doel van dit programma is om inzicht te krijgen in de huidige blootstelling van de Nederlandse bevolking aan PFAS en de bronnen die daaraan bijdragen. Op basis van deze informatie kunnen effectieve maatregelen worden bepaald om de blootstelling te verminderen. Voor meer informatie over PFAS kunt u terecht op de webpagina over PFAS.

Download volledige rapport
PFAS food en drinking water

Procentuele bijdrage van individuele PFASa aan de langdurige ondergrens (LB) en bovengrens (UB) blootstelling aan PFAS, uitgedrukt als PEQ, via voedsel en twee soorten drinkwater voor de Nederlandse consument van 1-79 jaar

Pfas is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Vanwege die eigenschappen worden ze gebruikt voor veel producten: van regenjassen en anti-aanbakpannen tot blusschuim. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden pfas binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.