Niet alleen Tritium zet stappen vooruit in de strijd tegen asbest. Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam zijn voor het eerst een veelbelovende behandeling gestart op een kleine groep patiënten met asbestkanker.

Longarts- oncoloog Joachim Aerts is dan ook erg opgetogen dat zijn kliniek toestemming heeft gekregen voor het uitvoeren van deze experimentele methode. “Alle specialisten in de branche die met deze ernstige ziekte te maken hebben, houden ons onderzoek de komende tijd nauwlettend in de gaten” zegt Aerts.

De nieuwe aanpak van asbestkanker traint de witte bloedcellen van patiënten op een manier waardoor het lichaam de kankercellen vanzelf aanvalt. In het begin van het onderzoek waren daarvoor tumorcellen van de patiënt zelf nodig. Deze riskante ingreep via de longen was slechts op één van de tien patiënten mogelijk. Na jaren van onderzoek kunnen deze cellen nu in het laboratorium van het Erasmus MC worden gekweekt. De cellen kunnen nu zo geprogrammeerd worden dat het afweersysteem van een patiënt een wapen wordt tegen de tumor. Deze nieuwe methode is veel minder belastend dan een chemokuur en wordt de komende maanden toegepast bij 9 patiënten.

Leon Widdershoven van de vereniging asbestslachtoffers in Nederland is erg enthousiast. “We hebben een erg goed gevoel bij het onderzoek, het rijk zou hier alleen meer geld in moeten steken”. Jaarlijks krijgen vijf- tot zevenhonderd mensen in ons land de diagnose asbestkanker. De meesten van hun overlijden binnen 1 jaar.

In maart stemde de ministerraad in, met een voorstel waardoor alle eigenaren van gebouwen met asbestdaken vanaf 2014 hun daken asbestvrij moeten maken. Sinds 1993 mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken of asbesthoudende producten importeren, weggeven, bewerken of verkopen. Het verbod op asbest moet er toe leiden dat er in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer zijn.
Tritium realiseert deze doelstelling liever vandaag dan morgen en ondersteunt bedrijven of particulieren dan ook bij asbestonderzoek.

Voor de monstername voor asbestonderzoeken is Tritium Advies B.V. gecertificeerd op grond van BRL SIKB 2000, voor VKB protocol 2018.
De adviseurs van Tritium Advies helpen u graag verder bij vragen over asbest in gebouwen of asbest in de bodem, voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

• Susanne Roijen, vestigingen Nuenen en Neer, 040.290 73 77;
• Sander Jansen, vestiging Breda en Arkel, 076.542 95 64.

asbest behandeling