Bewapend met een zaklamp en een ‘Bat detector’ gingen twee van onze ecologen maandagavond op pad in Schoonhoven. Doelstelling: Het observeren van uitvliegende vleermuizen in een plangebied. De ecologen waren bezig met een aanvullend vleermuisonderzoek om vast te stellen of er vleermuizen aanwezig zijn en om te bepalen hoe de dieren het gebied gebruiken. Op de desbetreffende avond zijn er weinig vleermuizen waargenomen, onze ecologen zelf werden echter wel snel gespot ….

Schoonhoven, Zilverstad

Schoonhoven, ook wel “zilverstad” genoemd, staat bekend om haar grootte collecties zilver, moderne zilverateliers, -galeries en -werkplaatsen.Het duurde dan dan ook niet lang voordat een bezorgde buurtbewoner een melding maakte van twee verdacht rondlopende types met een zaklantaarn en een ‘vreemd uitziend’ apparaat. De plaatselijke politie was snel ter plaatse om de melding te onderzoeken. Gelukkig zagen zij snel in dat het ging om een misverstand! Na een korte toelichting van onze ecologen konden zij hun werkzaamheden weer hervatten. Desondanks willen wij graag nogmaals onze excuses aanbieden, aan de bewoners van Schoonhoven en de plaatselijke politie voor het ontstane misverstand.

Waarom vleermuisonderzoek?

Als er uit een QuickScan flora en fauna blijkt dat er vleermuizen te verwachten zijn in een plangebied dan is er aanvullend vleermuisonderzoek nodig. Aanvullend onderzoek vindt plaats door observatie, bij zonsondergang om het uitvliegen (foerageren) te observeren en tegen 5.00 uur ’s ochtends als de kolonie de verblijfplaats weer invliegt. Onze ecologen beoordelen of de beoogde plannen nadelig zijn voor de vleermuizen populatie en hun verblijfplaatsen. Zo niet, dan is het onderzoek hiermee afgedaan.

Opserverende ecologen gespot