Tritium Advies voert in opdracht van de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid onderzoek uit naar lood in de bodem.

Zo ben je bezig met boren, en zo sta je met je foto in de krant. Onze veldwerkers Pauke en Rik kregen tijdens het nemen van monsters in Zwijndrecht bezoek van het AD.

Lood in de bodem

Tritium Advies voert in opdracht van de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid onderzoek uit naar lood in de bodem. Lood heeft namelijk een nadelige invloed op de ontwikkeling van de hersenen, met name bij jonge kinderen, daarom richt het onderzoek zich op speeltuinen. Het gaat in totaal om 125 locaties in onder meer Gorinchem, Zwijndrecht Hardinxveld-Giessendam en Zederik. Op het P.J. Oudplein worden vijftig metingen gedaan. Het is een flink stuk groen waar kinderen op meerdere plekken spelen en dus in aanraking kunnen komen met de bodem. ,,Dit is ongeveer de veertigste plek in Zuid-Holland Zuid waar we metingen doen”, vertelt Sander Jansen van de Omgevingsdienst  ,,We kunnen wel drie tot vier plekken per dag onderzoeken, maar dan gaat het om plekken die een stuk kleiner zijn dan deze.”

XRF- meter

Met behulp van een XRF-meter wordt het metaalgehalte in de bodem vastgesteld. ,,In 30 seconden weet de XRF-meter hoeveel lood zich op die plek bevindt”, zegt Jansen. ,,Dat doen we per plek twee keer en we nemen ter controle een monster dat geanalyseerd wordt in het lab. Meten met een XRF-apparaat is nog een nieuwe techniek, dus voor de zekerheid laten we de resultaten nog een keer controleren. Over een jaar of twee hoeft dat niet meer.”

Meet weten?

Geïnteresseerd in het hele artikel? Ga dan snel naar de website van het AD!

Onderzoek naar Lood in bodem
Onderzoek naaar lood Tritium