Kosten besparen door slim te inventariseren

Arno Smits, teamleider asbest bij Tritium Advies legt uit hoe gemeenten, woningcorporaties of organisaties met veel objecten in hun portefeuille, naast de subsidieregeling ook op een andere manier kosten op het gebied van asbest kunnen besparen. Dat begint al bij een slimme risico-inventarisatie!

QuickScan asbest

In 2024 moeten alle daken in Nederland asbestvrij zijn. Dat is een ambitieus en kostbaar plan, zeker voor alle gemeenten in Nederland die verschillende panden binnen hun gemeente beheren. Van het gebouw van de hondenvereniging tot de voetbalclub, een kerktoren of het kapelletje, in de praktijk gaat het per gemeente vaak om tientallen tot wel honderden locaties die mogelijk voor 2024 voorzien moeten zijn van een asbestvrij dak.

Al deze panden laten inventariseren is kostbaar en niet altijd noodzakelijk. Daarom voert Tritium steeds vaker eerst een quickscan asbest uit.

Pre- asbestinventarisatie

De quickscan is een pre- asbestinventarisatie. Voordat het dak van het betreffende pand werkelijk wordt geïnventariseerd, brengt Tritium Advies het pand in kaart. De grootte van het pand en het dak worden opgemeten, de locatie wordt gescand op de aanwezigheid van materialen zoals golfplaten of leien. Soms kan op basis van deze quickscan al met zekerheid vastgesteld worden dat een dak geen asbestverdachte materialen bevat.

Door gebruik te maken van een quickscan weet een gemeente al in een vroeg stadium hoeveel locaties mogelijk verdacht zijn en is er een duidelijk beeld van het aantal vierkante meters dat geïnventariseerd moet worden. Daar kan een gemeente vervolgens een begroting op maken en een plan van aanpak en planning.

Voordelen van de Quickscan:

  • In een vroeg stadium duidelijkheid over het aantal verdachte locaties.
  • Alleen verdachte locaties worden daadwerkelijk geïnventariseerd, dit bespaart onnodige kosten aan asbestinventarisaties.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Heeft u vragen over asbest inventariseren of de quickscan asbest? Bent u geïnteresseerd in asbest advies of wilt u gewoon wat meer informatie ontvangen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen.

Quickscan asbest