Bodemsanering in geval van drugsdumping

Een acute melding, direct bellen, handelen en gaan. In de nacht van maandag op dinsdag is in de Eindhovense straat Baltesakker een busje uitgebrand. De politie houdt ernstig rekening met een drugsdumping.

De brandweer deed diverse metingen op de Baltesakker om te controleren op risico’s voor omwonenden als gevolg van de mogelijk vrijgekomen gevaarlijke stoffen. Een woordvoerder van de politie bevestigd dat de risico’s voor omwonende minimaal waren. De plek is afgezet met hekken.

Groene deken

Maandagnacht hadden brandweer en politie ter plaatse al sterk de indruk dat het om gedumpt drugsafval ging. De Officier van Dienst van de politie ter plaatse wees op een substantie rond het busje. “Er ligt een soort groene deken omheen”, zei hij. Het blusschuim van de brandweer had zich vermengd met het spul dat achterin het busje zat. Een penetrante chemische geur hing in de lucht.

Brand lijkt drugsdump

Tritium Advies onderzoekt of er sprake is van bodemverontreiniging. Projectleider Coen Verbakel: “De melding kwam dinsdag in de loop van de ochtend binnen. Wij hebben daarna direct een milieukundige begeleider naar de locatie gestuurd om vast te stellen of de bodem verontreinigd is geraakt als gevolg van de brand van vermoedelijk drugs gerelateerde stoffen. Op basis van de zintuiglijke waarnemingen en de resultaten van de PID-metingen (Photo Ionisatie Detector) bleek de grond onder de klinkerverharding verontreinigd te zijn. Direct daarna heb ik contact gezocht met het betreffende bevoegde gezag en een aannemer geregeld. De volgende ochtend zijn wij direct begonnen met de bodemsanering.”

Bodemsanering

Tijdens een dergelijke sanering werkt Tritium volgens de BRL SIKB 6001, het protocol voor saneringen. De sanering is uitgevoerd onder milieukundige begeleiding van Martin Hoskens van Tritium Advies. Na het verwijderen van de (zintuiglijke) verontreiniging zijn controlemonsters genomen voor analyses in het laboratorium. De sanering is beëindigd nadat de controlemonsters voldeden aan de saneringsdoelstelling.

drugsdumping voertuig afgebrand

Van het busje is niets meer over. © ED.nl – Bert Jansen