Vrijwel de hele aarde is vervuild met PFAS-chemicaliën. Teflonproducent Chemours – voorheen DuPont, een van de verspreiders van de giftige stof, zwijgt volgens Zembla al decennialang over de gevolgen van PFAS voor haar omgeving, haar personeel en het milieu. Op donderdag 15 juni heeft de onderzoeksredactie van het programma Zembla een uitzending gemaakt over de praktijken van Chemours. Zembla onthulde dat Chemours al decennia weet dat de PFAS die bij de productie worden gebruikt, schadelijk zijn voor hun medewerkers en de omgeving van de fabriek.

Uitzending Zembla

In 1993 werd ontdekt dat er bij de vestiging in Dordrecht een probleem was met de vervuiling van het grondwater onder de fabriek. De gemeten PFAS-concentraties waren 75 keer hoger dan de norm die DuPont zelf hanteerde. Op bevel van het hoofdkantoor in de Verenigde Staten werd er een PFAS-coördinator aangesteld. Deze coördinator constateerde dat er grote hoeveelheden PFAS waren gelekt door kapotte en gescheurde leidingen, waardoor er ondergronds een soort “stortplaats” was ontstaan. Hij waarschuwde dat de vervuiling zeer moeilijk onder controle te krijgen was en dat de verspreiding van de stof ernstige aansprakelijkheidsgevolgen kon hebben.

In interne correspondentie stelde DuPont Dordrecht dat de vervuiling vóór 2030 opgeruimd moest zijn. Uit de documenten blijkt echter dat dit doel in 2003 nog niet was bereikt. In 2016 constateerde de Omgevingsdienst dat de vervuiling niet kon worden opgeruimd omdat dit technisch en financieel niet haalbaar was.

Rond dezelfde tijd maakte DuPont zich ook zorgen over de openluchtstortplaatsen die het bedrijf gebruikte voor PFAS-afval. De coördinator gaf aan dat het ethisch gezien het beste was om metingen uit te voeren, maar dat dit gepaard zou gaan met politieke problemen.

Bekijk hier de aflevering van Zembla terug

Officiële reactie Chemours

In plaats van enige ‘waarheid’ te achterhalen, is Zembla’s laatste uitzending weinig meer dan schandaaljournalistiek. Veel van de beweringen zijn gebaseerd op oude, vage en/of ontkrachte aantijgingen. Ze horen niet thuis in de wereld van geloofwaardige journalistiek. We zouden hopen dat iedereen met een serieuze interesse in deze onderwerpen oude en achterhaalde zaken die uit hun context zijn gehaald en de niet-ondersteunde claims die daaruit voortkomen, afwijst.

Lees hier de officiële reactie van Chemoers terug
Chemours

Pfas is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Vanwege die eigenschappen worden ze gebruikt voor veel producten: van regenjassen en anti-aanbakpannen tot blusschuim. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden pfas binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.

Bron: bnnvara.nl