De eerste vleermuisronde van 2020

Het seizoen voor vleermuisonderzoek is weer gestart. De ecologen van Tritium Advies gaan er weer op uit en onderzoeken alle in Nederland voorkomende soorten vleermuizen. Een mooi moment om eens te inventariseren wat er allemaal bij vleermuisonderzoek komt kijken en hoe dat in zijn werk gaat! Ze jagen volop op muggen en schromen niet om hun vliegkunsten te laten zien. Voor de één prachtig om naar te kijken, de ander is ze liever kwijt dan rijk, want ze kunnen de boel soms flink in de war schoppen bij (ver)bouwprojecten. Vanaf 15 mei tot 15 juli doen we bij Tritium Advies volop onderzoek naar vleermuizen voor onder andere woningbouwcorporaties, gemeenten en ontwikkelaars.

Waarom in deze periode?

In deze periode zijn alle vleermuizensoorten in Nederland actief. Sommige vleermuizen zijn zelfs al vanaf april actief. Toch kunnen de onderzoekers in april nog geen studie doen, omdat de resultaten in die periode niet helemaal betrouwbaar zijn. Vanaf half mei wordt de temperatuur stabieler en vertonen vleermuizen constanter gedrag, waardoor onderzoeksresultaten betrouwbaarder worden.

Korte nachten en vroeg uit bed

Vleermuizen zijn nachtdieren, ze vliegen ’s avonds uit en jagen dan op insecten, zoals muggen of vlinders. Voordat de zon opkomt vliegen de beestjes terug naar hun verblijfplaats en dat is nu net het moment dat onze ecologen ze kunnen waarnemen. Voor onze ecologen betekent dit dus dat ze gedurende deze maanden hun leefpatroon moeten aanpassen aan die van de vleermuizen. Het is een vermoeiende periode, maar ook een vol met verassingen!

BAT- Detector

Gewapend met een BAT- detector gaan onze ecologen op pad. Een BAT- detector is een apparaat dat ultrageluid kan registreren en omzetten in hoorbaar geluid. De detector is hierdoor geschikt om de aanwezigheid van vleermuizen in kaart te brengen die moeilijk zichtbaar zijn maar zich toch door hun ultrasone geluiden verraden.

Maatregelen

Bevinden vleermuizen zich in een slooppand, dan moet vervangende woonruimte voor de dieren aangebracht worden. Vaak is het mogelijk dit praktisch op te lossen met behulp van vleermuiskasten. Het is dus zaak bij voorgenomen sloop of renovatie tijdig rekening te houden met de seizoensgebonden mogelijkheden voor veldonderzoek.

Onze ecologen kunnen u begeleiden met uw plannen op het gebied van vleermuisonderzoek. Wilt u vrijblijvend advies of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees meer over vleermuisonderzoek!
Ecologisch onderzoek Vervolgstappen