Het vleermuisseizoen in de lucht na ‘vleersessie’ Tritium in Nuenen
Altijd rond deze tijd van het jaar barst het ‘vleerseizoen’ weer los, de tijd dat de gevleugelde zoogdieren weer flink in de weer zijn om eten te zoeken en een partner proberen vinden. Een goede periode voor onze ecologen (en voor onze klanten) om te onderzoeken of vleermuizen aanwezig zijn in te onderzoeken panden. Na heel team van vleermuisspotters en tellers staat paraat om in de avond- en nachturen op pad te gaan.
Wist je al dat de vrouwtjes vleermuizen na het paren kunnen ‘kiezen’ wanneer een goed moment is om zwanger te worden?
Startsessie in Nuenen door team ecologie
Om het ‘aanvalsplan’ te besprekend stond daarom donderdagavond 28 april een startsessie voor vleermuisonderzoek op het programma. De avond, georganiseerd door onze experts van team Ecologie, stond in het teken van spotten en herkennen van de verschillende vleermuissoorten die in Nederland voorkomen. De avond was een goede start voor alle aanwezigen en net zo goed interessant voor enkeling aanwezig die minder verstand hadden van de leefwereld van de nachtvliegers.
In de presentatie aan de andere ecologen door o.a. onze experts Lisa en Noortje, kwam je te weten hoe de verschillende soorten te herkennen en op welke hoogte ze vliegen. Van Laatvliegers tot de Rosse vleermuis en van de Watervleermuis tot de Grootoorvleermuis (niet bekend om zijn grote neus). Je leerde ook welke bijzondere eigenschappen vleermuizen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de vrouwtjes na het paren kunnen ‘kiezen’ wanneer een goed moment is om zwanger te worden?
Klaar om het veld in te trekken
Vervolgens werd meer verteld over de werking van het onderzoek was het tijd om het veld in te trekken, richting de Karpen bij Eindhoven. Hier werden als proef onze bat-detectors en bat-loggers ingezet om de verschillende vleermuizen te herkennen en vast te leggen. Vooral op het moment dat de zon kopje onderging werd het druk in de lucht, met duikvluchten en veel bijzondere geluiden op onze bat-detectors. Zie ook het filmpje bij dit artikel!
Onze ecologen zijn helemaal klaar voor alle onderzoeken die op de omvangrijke planning staan. Wil je nou ook onderzoek laten doen naar vleermuizen, of gierzwaluwen? Of gewoon meer informatie? Neem dan even contact met ons op. Wil jij ook aan de slag bij Tritium Advies?