Dat is een vraag die wij de afgelopen tijd meerdere malen hebben gehoord

“Het is 04:30 als ik meerdere mensen in Tritium kleding door mijn woonwijk zie lopen. Gewapend met high-tech apparatuur lopen ze meerdere rondjes om hetzelfde gebouw heen en stoppen op willekeurige momenten. Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig op dit tijdstip?”

Dit is een vraag die wij de afgelopen weken meerdere malen hebben ontvangen van verontrustende buurtbewoners. Vandaar dat we via deze manier, speciaal de tijd nemen om bovenstaande vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wat doen die Tritiummers in hemelsnaam midden in de nacht?

Onze collega’s die u midden in de nacht tegen kunt komen zijn ecologen. Het seizoen voor vleermuisonderzoek is namelijk weer begonnen. Ieder jaar van april tot oktober voeren onze ecologen vleermuisonderzoek uit door het hele land. Vaak vinden dit soort onderzoeken plaats in de buurt van gebouwen en objecten die gesloopt gaan worden. We willen namelijk zeker zijn dat er geen bedreigde soorten in de panden wonen die gesloopt gaan worden.

Oke, maar waarom werken ze op dit tijdstip?

Vleermuizen zijn nachtdieren, ze vliegen ’s avonds uit en jagen dan op insecten, zoals muggen of vlinders. Voordat de zon opkomt vliegen de beestjes terug naar hun verblijfplaats en dat is nu net het moment dat onze ecologen ze kunnen waarnemen.

Maar waarvoor dient dan al die high-tech apparatuur?

Onze ecologen zijn gewapend met een BAT-detector. De BAT-detector is een ultrasound apparaat dat geluidjes van de vleermuis die we niet kunnen horen, omzet in hoorbaar geluid. Vleermuizen jagen op insecten door geluidspulsen uit te zenden, die weerkaatsen vervolgens op zo’n insect en dan weten ze waar ze naartoe moeten om hem te pakken. Dat geluid kun je mooi opvangen met behulp van de BAT-detector. Met behulp van de BAT-detector spoor je vleermuizen dus veel sneller op.

Vragen & opmerkingen

Heeft u toch nog een vraag over vleermuisonderzoek of wilt u meer te weten komen over onze manier van werken? Neem dan contact met ons op via 088 44 02 900 of laat een bericht achter op het contactformulier.

Vleermuisonderzoek