Terwijl de meesten van ons aan het genieten waren van een zomervakantie, was ons team Hergebruik een bijzondere partijkeuring aan het doen. Qua werkzaamheden leek het misschien een ‘normale’ partijkeuring conform Besluit bodemkwaliteit, maar sommige locaties maken een keuring toch net even wat bijzonderder.

Wat te denken van een keuring midden in het hart van Breda? Namelijk in de Nieuwe Mark, wat lang geleden een overstromingsgebied van de rivier de Mark was. Een plek die iedere Bredanaar kent en een gebied dat de komende jaren weer meer de charme van een natuurlijke rivier moet gaan bieden.

Achtergrond van de Mark en de Nieuwe Mark

De Nieuwe Mark in Breda is een gebied met een flinke geschiedenis. Het was vroeger een overstromingsgebied van de rivier de Mark, waar de middeleeuwse stadskern van Breda op lage en hoge dekzandruggen ontwikkelde. De stadsmuur of stadswal liep langs het plangebied. Die werd in 1537-1538 gesloopt en er kwamen nieuwe straten voor in de plaats, zoals de Nieuweweg en de Karnemelkstraat.

De Haven in Breda was destijds een bron van overlast. Hij slibde dicht en werd gebruikt als stortplaats voor slachtafval. Er ontstond een rattenplaag. Daarom werd de Haven net voor de Tweede Wereldoorlog gedempt, en eind jaren ’50 besloot men ook de Mark te dempen. In het gebied rond de gedempte Mark gingen ook nog eens veel gebouwen verloren, mogelijk door oorlogsschade.

De Nieuweweg verdween en werd onderdeel van de Markendaalseweg. De Mark stroomde niet meer dwars door het centrum, maar werd via de Singelgracht om het oude centrum van Breda geleid. Dat bleef zo tot 2008, toen de oude Haven en een stukje van de Mark weer werden uitgegraven en het gebied een nieuwe impuls kreeg.

Keuring bagger en hergebruik

Voor wie nieuwsgierig was wat er achter de afscherming rondom de Nieuwe Mark gebeurt en is gebeurd: de Nieuwe Mark is daar inmiddels uitgediept en aannemer FL bv heeft een onderwaterbetonvloer aangebracht.

Het gebaggerde materiaal is afgelopen maand door onze collega’s van team Hergebruik gekeurd. De waterbodempartij zal vervolgens op een andere locatie weer worden toegepast.

De komende maanden kun je dus een verdere voortgang tegemoet zien van dit mooie staaltje werk in hartje Breda. Kortom: een mooi lokaal project om met het Tritium Advies team een bijdrage aan te leveren.

Partijkeuring & hergebruik

De partijkeuring grond betreft een onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van een partij grond of (gerijpte) baggerspecie. Tritium Advies is een onderzoeks- en adviesbureau in dit vakgebied van (water)bodem en bouwstoffen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze deskundigen op dit gebied. Wij helpen u graag verder.

Lees verder