Uit een analyse van RTL nieuws blijkt dat ruim een derde van de huizen in Nederland op een lawaaiige plek staat. Bijna drie miljoen huizen ervaren meer dan 55 decibel aan omgevingsgeluid, hetgeen een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Daarom presenteert de Wereldgezondheidsorganisatie (verder: WHO) vandaag strengere geluidsnormen voor heel Europa.

Gezondheidskundige richtlijnen voor Geluid

De gezondheidskundige richtlijnen voor geluid (Environmental Noise Guidelines for the European Region) zijn bedoeld om de bevolking te beschermen tegen de negatieve effecten van de blootstelling aan omgevingsgeluid op de gezondheid. WHO heeft de richtlijnen uit 2009 aangescherpt vanwege de alarmerende gezondheidseffecten.

Gezondheidsproblemen bij geluid

Geluid heeft invloed op de woon-, werk- en leefomgeving van mensen. Die invloed kan zowel positief als negatief zijn. Het kwetteren van vogels wordt bijvoorbeeld positief gewaardeerd, terwijl langsrazende auto’s en vrachtwagens een negatieve invloed hebben. Het horen van te veel geluid kan behalve onprettig, ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat omgevingsgeluid van grote invloed is op de gezondheid van mensen. Overmatig geluid kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Zo kan te veel lawaai stress veroorzaken, waardoor de bloeddruk kan stijgen. Dit kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder dodelijke infarcten. Er zijn tevens verbanden ontdekt tussen overmatige blootstelling aan lawaai en een verstoorde stofwisseling.

Check de geluidkwaliteit op uw adres

Benieuwd naar de geluidkwaliteit op uw adres? Op de website van het RIVM kunt u de geluidbelasting per postcodegebied bekijken. Hierdoor kunt u op postcodeniveau een indicatie krijgen van de geluidkwaliteit in uw woonomgeving. Doe hier de geluidbelasting check!

Geluidoverlast

Concluderend kan geluidoverlast je gezondheid en woongenot schaden. Daarom zijn er regels voor een toelaatbaar geluidniveau. Tritium Advies begeleidt en adviseert burgers, bedrijven en overheden bij diverse geluidsvraagstukken. Heeft u geluidklachten of wilt u een geluidonderzoek laten uitvoeren. Neem dan contact op met één van onze deskundigen. Bel gerust naar: 088 44 02 900 of mail naar info@tritium.nl.

Geluidmetingen