De zomers warme dagen zijn weer volop aanwezig. Dit heeft zo z’n voordelen: zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D in de huid, geeft mensen een prettig, ontspannen gevoel en verbetert soms de conditie van de huid. Echter is werken in de hitte ook iets waar risico’s aan zitten. Hieronder geven we je advies hoe je zo goed en veilig mogelijk kunt werken op warme dagen.

Wanneer is het uitkijken?

Zo’n 39% van de Nederlandse werknemers werkt wel eens in (extreme) hitte. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je werkt in de buitenlucht, als je werkt in een bedrijf waar het productieproces hitte opwekt (zoals ovens of kassen) of als je werkt in een gebouw of vervoermiddel met een slechte klimaatregeling.

Wanneer is het te warm om te werken?

Vaak is werken in extreme warmte heel vervelend, maar niet direct gevaarlijk.

Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol.

Als ideale zomertemperatuur geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, bij een relatieve vochtigheid tussen de 35 en 60 procent en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde (Bron: Praktijkgids Arbeidsveiligheid).

Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Toch bestaat er pas bij temperaturen van 40 graden en hoger echt ernstig risico voor de gezondheid. Dit betekent niet dat er bij lagere temperaturen geen klachten kunnen ontstaan.

Mogelijke klachten bij warme weersomstandigheden:

  • Warmte-uitslag;
  • Hittekrampen of hitteberoerte (zonnesteek);
  • Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie.

Met name bij werken in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, of bij arbeid in de volle zon is de kans groter op klachten.

Tips voor werken bij warmte

  • Neem vaker een pauze en stel indien mogelijk zwaar werk uit;
  • Draag (indien de werkzaamheden dit toelaten) luchtige kleding, liefst van katoen;
  • Drink veel (liefst water);
  • Draag buiten een pet (bedek het hoofd) en smeer zonnebrandcrème;
  • Pas indien mogelijk je rooster aan. Begin bijvoorbeeld vroeger zodat je ook eerder naar huis kunt;
  • Je kunt ook in overleg met je leidinggevende kijken of het mogelijk is om een tropenrooster op te stellen of (tijdelijk) korter te werken.
  • Doe lampen en warmte producerende apparaten zoveel mogelijk uit. Laat niet onnodig je PC aan staan.
Thermometer hitte 2

Wat moet je bij warm weer eten en drinken?

Bij warmte heb je vocht, vocht en nog eens vocht nodig. Anderhalf tot twee liter per dag: water, thee, melk, karnemelk, yoghurt en daarnaast kun je groente en fruit eten.

Let op: katergevoel = uitdroging

Als je aan het uitdrogen bent, neem je minder vocht tot je dan je uit plast of uit zweet. Daarbij verlies je niet alleen vocht, maar ook minerale zouten als natrium, kalium, chloor en magnesium. Die hoeveelheid moet in het lichaam vrij constant zijn.

Als er in het vocht buiten de lichaamscellen iets in de samenstelling van die zouten verandert, dan heeft dat ook effect op de vochtsamenstelling binnen de cellen. Die gaan dan opzwellen: het bekende katergevoel na te veel drinken. Uitdroging door te weinig vocht of te veel alcohol kan gevaarlijk zijn. Het komt dan letterlijk aan op bijtanken. Je kunt als gevolg van te weinig vocht zelfs flauwvallen of overlijden.

Eten en drinken

Zware warme maaltijden gaan er deze dagen ook niet soepel in. Eten is inspanning. Als mensen al te weinig drinken, voelen ze zich minder fit en hebben minder trek. Door meer vocht te drinken, voel je je fitter en heb je meer trek in eten. Al is dat bij warm weer meestal iets koels en fris als (fruit-) salades en mager vlees.

Extra zout is niet nodig. In alles wat we eten zit genoeg zout. Als je toch flauw bent, neem dan liever bouillon in plaats van extra zout of een handje chips.

Met name in de bouw zijn al deze adviezen van groot belang. In onderstaand overzicht zie je nogmaals wat je kunt doen, of je nu in de bouw werkt of niet.